søndag den 4. marts 2012

Guitaristen der rokkede ved nationen

Ronnie Montrose, en af den hårde rocks stilskabere, er død.

Ronnie Montrose i spidsen for sit band, der bl.a. talte sangeren Sammy Hagar.
Bemærk de s-rune-agtige zigzag-lyn. Albummet blev udgivet i oktober 1973,
altså før Black Sabbath og Kiss gjorde s-runerne til standardinventar i hård rock.
Hårdrockens gamle drenge begynder at falde fra. I fjor mistede vi superguitaristen Gary Moore (Thin Lizzy m.fl.), og i januar døde Riots Mark Reale cirka samtidig med, at vi modtog nyheden om, at riffmeisteren Tony Iommi har fået konstateret kræft. I dag forlyder det så, at Ronnie Montrose er død af kræft, 64 år gammel.

Ronnie var en anerkendt guitarist langt ud over den hårde rocks grænser. Han optrådte og indspillede med en lang række af rockens legender (Van Morrison, Edgar Winter m.fl.), men for fans med headbanger-tendenser huskes Ronnie bedst for sin indsats i grupperne Montrose og Gamma.

Ikke mindst Montroses debutalbum fra 1973 er blevet stående som en milepæl. Van Halen var tydeligt inspireret af Montrose i deres unge år, og Montrose har banet vejen for mange fænomener, bl.a. den stilretning som kaldes melodic rock. Sleaze- og hair metal-grupper som Bulletboys og L.A. Guns hører til den store skare af især amerikanske kunstnere, der i 1980’erne sugede kunstnerisk næring af Montrose.

Det er heller ikke tilfældigt, at pladeselskabet Rock Candy hedder, som det gør – det er nemlig opkaldt efter en af Montroses klassiske sange. Og en pæn del af den hårde rocks jargon stod Montrose også faddere til: Saxon og Hanoi Rocks er ikke ligefrem de eneste bands, der har brugt titlen ”Rock The Nation” – men det var altså Ronnie Montrose & Co., der først lancerede talemåden om at rokke ved nationen.

Men her stopper historien selvfølgelig ikke. Soundgarden havde garanteret lyttet til Montroses ”Bad Motor Scooter”, før de navngav deres album ”Badmotorfinger” i 1991. Og så skal vi da også lige have med, at Iron Maiden i tidens løb har hyldet Montrose med hele to fræsende coverversioner: af hhv. ”I Got The Fire” og ”Space Station #5”.

Ronnie Montrose var en teknisk ferm og opfindsom guitarist med hang til jazz og blues. Men energien og nerven i hans spil var uforfalsket heavy rock. Så det er intet under, at Ronnie gav sine instrumentale soloalbums titler som ”Open Fire” og ”The Speed Of Sound” – også selvom pladerne var stilet til et mere fusions-tolerant publikum.

Jo, Ronnie Montrose var en guitarist, der var på forkant med den hårde rocks udvikling. Det er således værd at tygge på den kendsgerning, at Montrose i 1979 dannede et nyt band, der fik navnet Gamma. Det skulle ligesom så meget andet, som Ronnie Montrose var indblandet i, blive en del af den hårde rocks formsprog. Tænk blot på bandnavne som Gamma Ray og Gama Bomb.

Ronnie Montrose var en kunstner, som vil blive savnet, både af musikere og fans. \m/


FACEBOOK: Bliv ven med Peter Béliaths Rifferama 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar