tirsdag den 13. december 2011

Dødsmetallens gudfar fik en tragisk død

Den 13. december 2001 døde Death-lederen Chuck Schuldiner. Han efterlod sig et af ekstremmetallens mest imponerende bagkataloger.

Chuck Schuldiner: En rastløs kunstner. Her fotograferet på turné i Skotland i 1992.
(Foto hentet fra Wikipedia)
Death er som bekendt det første ord i death metal. Og det er ikke en stor overdrivelse at påstå, at Deaths lead guitarist og sanger, Chuck Schuldiner, var dødsmetallens gudfar. I hvert fald byggede Schuldiner med Death bro mellem de tidlige 1980’eres ur-dødsmetal (Venom, Hellhammer, Possessed m.fl.) og den klassiske death metal, som især Morrisound-grupperne fra Florida gjorde populær i begyndelsen af 1990’erne.

Egentlig lagde Schuldiner beskedent ud med bandet Mantas, der i 1984 udsendte demoet ”Death By Metal” – et demo, som stadig blandt metal-connoisseurer har status som et af de allerførste eksempler på ”rigtig” death metal. Demoet blev senere genudgivet under det nye bandnavn, Death. Og et af demoets numre, ”Evil Dead”, var åbenbart stærkt nok til at blive inkluderet på Deaths debutalbum, ”Scream Bloody Gore” (1987).

Chuck Schuldiner var perfektionist, og derfor blev Death aldrig et band med en fast besætning. Der var stort gennemtræk i Deaths line-up. Omkring 30 forskellige musikere var i Deaths knap 20-årige karriere medlemmer af gruppen, heriblandt velrenommerede folk som trommeslageren Gene Hoglan (Dark Angel, Testament m.fl.) og guitaristen Andy LaRocque (King Diamond m.fl.).

Perfektionisten Schuldiner var en rastløs kunstner. I sin søgen efter egnede musikere flyttede han til San Francisco og Canada. Men Florida blev dog Deaths base.

Schuldiner var også utrættelig i sine bestræbelser på at perfektionere Deaths musik. Og lige siden debutalbummet skubbede Schuldiner dødsmetallens grænse ud mod det tekniske overdrev. ”Leprosy” (1988) betragtes af mange som Deaths hovedværk, og albummet står stadig som en monolit inden for arketypisk dødsmetal.

Fra og med ”Human” (1991) drejede Death-lederen sin musik i retning af progressiv rock – uden at give køb på brutaliteten. I Jam Magazine nr. 55 (april 1995) skrev jeg om ”Symbolic” (1995), at albummet består af ”ni skæringer med uhyggelig velspillet og intelligent musikalsk brutalitet, en original blanding af melodisk dødsmetal og skæve, halsbrækkende jazzelementer, slebet til af Chucks sandpapirsrøst, der ikke er mere growlet, end at man kan høre, hvad manden har på hjerte.”

Chuck Schuldiner gentog aldrig sig selv. Han var en kunstner i konstant bevægelse. Desværre sluttede hans karriere, just som hans talent stod i fuldt flor.

”The Sound Of Perseverance” (1998) blev Deaths svanesang. Jeg anmeldte albummet i Zoo Magazine nr. 17 (december/januar 1998-1999) og skrev bl.a.: ”Bandets nye album er en stormvind af tekniske finesser, hvor Chuck & Co. gang på gang bryder ud i spasmer af vanvids-jazz. Det er virtuost grænsende til det ekshibitionistiske, men der gås ikke på kompromis med brutaliteten. Deaths metal er stadig så skarpslebent som en guillotines faldøkse.”

I 1999 modtog Chuck Schuldiner den sørgelige nyhed, at han havde en hjernesvulst. I første omgang blev kræften nedkæmpet, men desværre vendte sygdommen tilbage i 2001. Der er ingen grund til at bore i den tragedie, det var for Schuldiner-familien – en tragedie, som blev forværret af det umenneskelige sundhedssystem i USA, hvor kold kasse kommer før ønsket om at redde menneskeliv.

Ved flere lejligheder måtte der arrangeres indsamlinger blandt Death-fans, for at Schuldiner kunne betale de store lægeregninger. Velgørenhedskoncerter blev også stablet på benene, og kunstnere som Korn og Red Hot Chili Peppers gav ligeledes deres bidrag til en indsamling, der blev dækket af MTV.

Desværre lykkedes det ikke at helbrede Death-musikeren. Chuck døde den 13. december 2001, kun 34 år gammel. Schuldiner efterlod sig et af ekstremmetallens mest imponerende bagkataloger. \m/


FACEBOOK: Bliv ven med Peter Béliaths Rifferama 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar