tirsdag den 2. august 2011

Lydspor til omrejsende galeanstalt

Alice Coopers sange handler om det onde, som samfundet uddriver af dets midte: det afvigende, det forbudte, sindets natside.

Cd-anmeldelse: Peter Béliath (Publiceret i Zoo Magazine nr. 20, juni/juli 1999)

[Baggrund: Man kan nærmest kun underdrive Alice Coopers betydning for udviklingen af den hårde rock. Hanoi Rocks, Krokus, Grave Digger, Anthrax, Megadeth, Don Dokken, Creed, Manic Street Preachers, Def Leppard, Bruce Dickinson etc. har indspillet cover versioner af Alice Cooper-sange. Medlemmer fra Guns N’ Roses, Foo Fighters m.fl. har optrådt med Alice Cooper. Og hvor ville Marilyn Manson, King Diamond og Rob Zombie mon være, hvis de ikke havde lært den hårrejsende kunst af den gamle chokrocker?]

Alice Coopers teenage-hymner, ”I’m Eighteen” (1970) og ”School’s Out” (1972), blev slagsange for hippiernes yngre søskende, der havde for meget ild i røven til at slå sig ned i basisgrupper. Det var simple rock’n’roll-sange, der gnistrede af ungdommelig frustration, frihedstrang og utæmmelig livslyst.

Tabuerne faldt som dominobrikker, da Alice Cooper brød igennem til den brede offentlighed. The Coops bizarre sange handlede om det onde, som samfundet uddriver af dets midte: det afvigende, det forbudte, sindets natside.

Dette bokssæt giver med dets fire cd’er og dets 80-siders booklet et fascinerende indblik i Alice Coopers forunderlige verden fra 1966 til 1997. Det er så at sige lydsporet til den omrejsende galeanstalt og det rædselskabinet af et show, som Alice er blevet berygtet for.

Boksen vrimler med hits som ”Under My Wheels”, ”Elected”, ”No More Mr. Nice Guy”, ”Only Women Bleed”, ”Poison” etc.

Boksen viser desværre også, at Alice tog sig en kunstnerisk maveplasker i slutningen af 1970’erne, hvor rædselsrockeren var aldeles fordrukken. Siden da er Alice aldrig rigtig kommet på niveau med det, han præsterede på ”Love It To Death” (1971), ”Killer” (1971), ”Welcome To My Nightmare” (1975) og de andre klassiske albums. Og det høres med al uønskelig tydelighed på boksen, der også indeholder de obligatoriske demoer og sjældenheder som f.eks. indspilninger med Alice Cooper Groups tidlige inkarnationer, The Spiders og The Nazz.

Men trods sine kunstneriske ups and downs er ”The Life & Crimes Of Alice Cooper” en vægtig dokumentation af et af rockens mest originale fænomener.

ALICE COOPER
”The Life & Crimes Of Alice Cooper”
(bokssæt med 4 cd’er)
(Rhino/Warner)
******

Ingen kommentarer:

Send en kommentar