søndag den 24. juli 2011

Rendestens-primadonnaer

Sex Pistols revolutionerede rocken i 1976-77. Gruppens voldsomt dynamiske punk rock blev en stor inspiration for thrash metal og ekstremmetal.

Cd-anmeldelse: Peter Béliath (publiceret i Jam Magazine nr. 41, december 1992)

[Baggrund: Sex Pistols og flere andre punk rock-grupper revolutionerede rocken i 1976-77. Deres musik var vild og vrængende, aggressiv og ekstrem. Albummet ”Never Mind The Bollocks – Here’s The Sex Pistols” (1977) er en milepæl, og Sex Pistols fik stor påvirkning på den hårde rocks videre udvikling i 1980’erne.

Thrash metal og andre former for ekstremmetal er uægte børn af punk-revolutionen. Motörhead, Megadeth, Anthrax, Bathory og flere har indspillet coverversioner af Sex Pistols-sange. Nedenstående er en anmeldelse af opsamlings-albummet ”Kiss This” fra 1992.]  

Sex Pistols var rendestens-primadonnaer med et musikalsk udtryk så voldsomt, at det var som skabt til at blive udnyttet og skandaliseret. Og Sex Pistols blev udnyttet. De blev taget forfra og bagfra af sensationspressen. De blev signet og fyret af det ene pladeselskab efter det andet. Og hver gang scorede gruppens manager, Malcolm McLaren, kassen. ”Cash from chaos is dirty money,” lød mottoet.

I dag er alle de sensations-spækkede avisudklip gulnede, mens gruppens musik stadig lyder som autentisk rock’n’roll, der fortjener at blive taget alvorligt på linje med det bedste fra The Stooges, New York Dolls og Ramones.

Sex Pistols’ umådeligt grimme sanger, Johnny Rotten, er den eneste i rockhistorien, der kan få ”Birmingham” til at rime på ”abortion”, og dengang – i årene 1975-78 – spillede Steve Jones guitar, som var han Johnny Thunders’ amokløbende genfærd.

Opsamlings-cd’en ”Kiss This” er ikke kun en kommerciel fidus. Det er også et rockhistorisk dokument, der indeholder alle de musikalske højdepunkter (”God Save The Queen”, ”Anarchy In The U.K.” etc.) fra en kort, hektisk karriere, der som bekendt endte med, at bassisten Sid Vicious tog en overdosis heroin efter at være blevet tiltalt for mordet på kæresten Nancy Spungen.”

SEX PISTOLS
”Kiss This”
(Virgin)
******

Ingen kommentarer:

Send en kommentar