søndag den 18. august 2013

Der skal være ondskab over det


Joe Petagno er metal-grafikkens sortekunstner nr. 1. ”Det er jo sindssygt, det han sidder og laver. Dybt antireligiøst og brutalt og splatteragtigt,” hævder Thorium-sangeren Michael H. Andersen.

Interviewartikel: Peter Béliath (Publiceret i NRG nr. 12, 2000; opdateret i 2013)

Joe Petagnos kunst rummer ofte samfundskritik. Og provokationer. Her Motörheads
"Sacrifice", som diverse burgøjsere havde svært ved at ... øh ... håndtere.
[Baggrund: Nedenstående interview er klippet fra de to sidste spalter af en to-siders artikel om det dansk-svenske dødsmetalband Thorium. Gruppen havde netop udsendt deres debutalbum, ”Ocean Of Blasphemy”, hvis cover er prydet af en fabelagtig illustration af ingen ringere end Joe Petagno. Thoriums sanger Michael H. Andersen fortæller her begejstret om Petagno. Interviewet blev lavet i år 2000 – men er stadig aktuelt, for Petagno er still going strong. Så sent om i år har han leveret cover artwork til Autopsy, og i 2010 tegnede han Copenhells monstrøse logo. God læselyst!]


Coveret til ”Ocean Of Blasphemy” er tegnet af Joe Petagno, den hårde rockgrafiks grand old man.

Petagno er amerikaner, og han begyndte sin karriere som undergrunds-kunstner i de vilde, udsyrede 1960’ere. Med årene har han arbejdet sig op til en urørlig status som metalgrafikkens sortekunstner nr. 1. Hvis man er på udkig efter noget dystert og i enhver forstand grænseoverskridende, så er Joe Petagno manden. Petagnos portforlio er et rent rædselskabinet. Det uhyrlige er hans speciale.

Petagnos Thorium-værk. Det lever til fulde op til
Thoriums kriterier: ondskab. Michael H. Andersen
mener, at kunstværket hører blandt Petagnos bedste.
Før den senere så berømte schweiziske kunstner H.R. Giger tog over, var Joe Petagno med til at designe rumuhyret i ”Alien”-filmen fra 1979.

Efter at være flyttet fra USA til England arbejdede Petagno en overgang for Hipgnosis, en af de mest kreative designer- og grafikgrupper i rockhistorien.

I dag bor Joe Petagno i Danmark.

I hårdrockkredse er Petagno mest kendt for sine Motörhead-pladecovers. Men han har også lavet artwork til Alice Cooper, Pink Floyd, Nazareth, Hawkwind, Led Zeppelins pladeselskab Swan Song og 1970’er-glambandet Sweet.

Ja, Petagno har sågar lavet omslag til Pretty Maids og en hel horde af de skumleste bands: Angelcorpse, Blood Storm, Krisiun, Sigh, Antestor, Marduk, Satan’s Host, Autopsy etc.

”I øjeblikket er det vist lidt af en trend at bruge Petagno, for der er mange undergrunds-ekstremmetalplader, som han har lavet cover artwork til. Jeg synes, at det, han har lavet til Thorium, er bedre end meget af det andet, han har lavet. Og så synes jeg, at det er underligt, at der er en dansk kunstner, som faktisk ikke er blevet brugt af danske bands før. Andet end Apollyon, hvor han har lavet noget inden i bookletten. Men det viser lidt om, hvor oplyst man er i Danmark, om hvad der sker.”

”Vi gik ikke efter et cover, der havde en eller anden dyb mening. Der skulle bare være noget ondskab over det. Noget Satan. Og det var der.”

- Besøgte du Petagno i hans atelier?

Også kristne bands har gjort brug af Petagno.
Her er det norske Antestor.
”Ja, han bor et godt stykke ude på Amager i et parcelhus sammen med sin danske kone. Joe er selv fra USA. Han flyttede til England for at studere, hvor han stødte ind i en dansk pige, der overtalte ham til at flytte til Danmark.”

”Han er en spændende mand. Det er ikke så tit, man møder folk, der er over 50 [interviewet er lavet i 2000, red.], som stadig lever for det – det kan man tydeligt mærke, at han gør. Det kan man høre, når man snakker musik med ham. Motörhead er hans absolut største band, også fordi han har fulgt dem i så mange år, og Lemmy er han personlig ven med – Lemmy kommer og besøger ham en gang imellem.”

”Foruden det er han meget til Deicide og Morbid Angel, og det er jo imponerende i sig selv. Han spurgte om Thorium: ’Går det hurtigt? Er det brutalt?’ Så han er fandme cool. Og det er jo heller ikke for sjov, at en mand sidder og laver de der tegninger – det er jo sindssygt, det han sidder og laver, dybt antireligiøst og brutalt og splatteragtigt. Det er jo normalt noget, som folk under 30 laver.”

”Han er sådan en mand, som hvis man mødte ham på gaden, så ville man kigge efter ham. Han udstråler et eller andet. Han er cool at snakke med, men jeg tror også, han har sine mørkere sider. Det kan man fornemme på ham.” \m/

FACEBOOK: Bliv en SMF ven af Peter Béliaths Rifferama

Petagnos stikpille til amerikansk imperialisme. Satan's Host-coveret hører blandt
kunstneres egne favoritter.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar