lørdag den 20. februar 2016

Bøhmænd über alles


Hvorfor er der kranier og bøhmænd, monstre og dæmoner på SÅ MANGE heavy metal-covers? Hvilken funktion har de? Og hvor stammer de fra?

Den 20. april 2016 holder jeg blitzkrieg-foredrag på Zeppelin Bar Cafe Venue, CPH. Her afslører jeg, at svarene på ovenstående spørgsmål skal søges i en mørk og krigerisk fortid.

Hvis man kigger på en typisk metal-samling af cd’er og vinyler, så møder man en vrimmel af djævle og drager, varulve og vampyrer samt 117 varianter af dødningehoveder og skeletter. Nogen af dem er blevet til gruppernes maskotter. Iron Maiden har Eddie, Megadeth har Vic Rattlehead, Motörhead havde Snaggletooth, Dio havde Murray. Og så videre i en uendelighed.

Bøhmændene er overalt. På t-shirts. På festivalplakater. På tatoveringer. På band-relaterede øl- og vin-mærker. På rygmærker, kaffekrus og anden merchandise.

Og ikke sjældent forvandler musikerne sig selv til uhyrer. Tænk på ikoniske masker som dem, vi kender fra King Diamond, Gene Simmons, Alice Cooper, Marilyn Manson og Ghosts Papa Emeritus. Og selvfølgelig hele horden af corpse paintede black metal-krigere, fra Behemoths Nergal til Abbath himself.

Jeg tager publikum med på togt ind i den blodige fortid for at opleve gladiatorernes skrækhjelme, vikingeskibenes dragehoveder, runestenenes skræmmemasker, de gotiske katedralers grufulde gargoiler og Hitlers skånselsløse SS’ere og deres dødningehoved-emblemer.

For sporet af heavy metal-bøhmændene fører tilbage til mørke tidsaldre, hvor grupper af mænd levede uden for det civile samfund og dets normer. Voldelige mænd, som havde patent på at sprede død og ødelæggelse, skræk og rædsel.

I den forbindelse slipper vi ikke for at tage os en alvorssnak om heavy metals uhellige alliance med kaos.   

Foredraget ledsages af en kavalkade af bøhmænd, som blæses op på storskærm, mens jeg lader motorkæften løbe. 

Nærmere oplysninger om foredraget fås her\m/


FACEBOOK: Bliv en SMF ven af Peter Béliaths Rifferama

Ingen kommentarer:

Send en kommentar