mandag den 7. april 2014

Headbanger-rock med kraniebrud


Michael Whelan er kunstneren bag coverillustrationen. Whelan har også lavet artwork for
bands som Cirith Ungol, Obituary ... og Meat Loaf!

Der er albums, som hamrer en mejsel i verden med ét hug, så det giver rystelser langt ind i evigheden. Et sådan album udkom i 1989.

Albummet var ekstremt. Også efter nutidens standard. Det var også svært at sætte i bås: var det dødsmetal, eller var det thrash?

Omslaget var sort. Med et kranie. Et underligt kranium, dekoreret med roser. Og med et stort hul øverst på issen. Av, for et kraniebrud! Signalværdien var i top: død og lemlæstelse.

Albummet blev tilmed udgivet af Roadrunner, der på det tidspunkt var i fuld gang med at profilere sig som det førende death metal-selskab. Og albummet blev produceret af Florida-dødsscenens mægtigste studiemagiker, Scott Burns, der i dag primært er kendt for sit arbejde med døde bands som Death, Obituary, Morbid Angel, Cannibal Corpse, Deicide og det, der er værre.

Selv flippede bandet dog, når de blev sat i bås med death metal-grupperne. ”Journalister, der kalder os dødsmetal, skulle skaffe sig et andet job,” knurrede Max Cavalera. For bandet, vi her taler om, er Sepultura. Og albummet er ”Beneath The Remains”, der udkom den 7. april 1989.

På det tidspunkt var Slayer på vej væk fra den sorte undergrund med retning mod mainstreamen. Og Sepultura var klar til at tage deres plads. Max Cavalera & Co. var sultne. De kørte på med en selvmordsagtig drift. De kom ikke kun fra den ekstremmetalliske afgrund, de kom fra fucking! Brasilien, og de blev drevet frem af lige dele musikalsk begejstring og social nød.

Sepultura spillede, som om de havde ryggen mod muren. Deres sange var en serie molotovcocktails kastet i fjæset på den politiske undertrykkelse, som er dagens orden i Brasilien. Aggression, frustration, desperation. Alt sammen gav det ekko i ”Beneath The Remains”: halsbrækkende breaks á la Mercyful Fate parret med mørk 1980’er-thrash fra en af verdens randzoner, ganget op med punk-nerve og kronet med en uforlignelig evne til at skrive iørefaldende sange.

Kort sagt: ”Beneath The Remains” er et mesterværk. Og det har 25-års jubilæum i dag. \m/

FACEBOOK: Bliv en SMF ven af Peter Béliaths Rifferama

Ingen kommentarer:

Send en kommentar