søndag den 14. august 2016

Om jeg er ond? Fandme ja!

Det unge Diamond Head med hovedkræfterne, sangeren Sean Harris og guitaristen
Brian Tatler, i midten.
En af søjlerne i heavy metals tempel må være Diamond Heads ”Am I Evil?”.

Sangen var oprindelig inkluderet på det såkaldte hvide album, som bandet for egen regning udgav den 3. oktober 1980. Albummet blev senere genudgivet med titlen ”Lightning To The Nations”, ligesom den for længst kanoniserede skæring ”Am I Evil?” blev genindspillet til Diamond Heads ”Living On … Borrowed Time”-album (MCA, 1982).

Diamond Head blev ikke opfattet som et specielt vildt eller ekstremt band inden for The New Wave Of British Heavy Metal. Diamond Head havde klasse. ”Living On … Borrowed Time” blev hyldet som en slags genistreg pga. dens store dynamikudsving, dens alsidighed og veksling mellem fuld hammer og mere afdæmpede, nærmest blues’ede øjeblikke.

Den britiske metal-guru Geoff Barton kvad de legendariske ord: ”Der er flere gode riffs i en enkelt Diamond Head-sang, end der er på de fire første Black Sabbath-albums.” Sange som ”It's Electric”, ”Helpless” og ”Shoot Out The Lights” blev KVLT i metalundergrunden længe før, Diamond Head skrev kontrakt med et pladeselskab.

Mange fans "opdagede" Diamond
Head via kompilationer som denne.
Det lyder helt åndssvagt, men Diamond Head kunne ikke få en pladekontrakt i de tidlige New Wave Of British Heavy Metal-dage. Det betyder dog ikke, at Diamond Head ikke fik stor betydning for metallens udvikling. Der er mere end ét riff på Metallicas banebrydende debutalbum, ”Kill ’Em All” (1983), som er vældig inspireret af Diamond Head … for nu at sige det mildt. 

Inspirationerne fra især Led Zeppelin, men også Thin Lizzy, var ret tydelige hos det unge Diamond Head. Alligevel var der noget grumt over Diamond Head, en underdrejet form for mørke under de iørefaldende melodier. Staccato-hugget i riffingen hos Diamond Head blev uden tvivl igangsætter for mange af de bands, som i midten af 1980’erne grundlagde thrash metal-subgenren.

Metallica betalte da også tribut til Diamond Head i 1984, da de indspillede en nu legendarisk cover version af ”Am I Evil?” til b-siden af maxisinglen ”Creeping Death”. I Hetfield & Co.’s hænder blev ”Am I Evil?” til noget af en thrash-schlager, men der er også smæk i Diamond Heads version.

Riffet, som, mange mener, hører blandt metalgenrens bedste, blev for resten til ved en tilfældighed. Guitaristen Brian Tatler ønskede at skrive et riff i stil med Black Sabbaths ”Symptom Of The Universe”. Det kom der så et sang ud af, som den dag i dag regnes for at være arketypen på kvalitetsmetal.

Teksten er for resten også værd at bide mærke i. Den er et af de tidligste eksempler på, at metalbands erkendte deres egen iboende ondskab. Temmelig kontroversielt i en humanistisk kultur som vores, hvor vi stopfodres med påstanden om, at mennesket er godt … <13>

Se og hør videoen til ”Am I Evil?” her.

FACEBOOK: Bliv en SMF ven af Peter Béliaths Rifferama Ingen kommentarer:

Send en kommentar