Cd-anmeldelse: Peter Béliath (Publiceret i NRG nr. 12, sommeren 2000)
I 1984 stillede Celtic Frost det eksistentielle spørgsmål: "are you morbid?". I 2011 svarede Morbid Angel bekræftende på spørgsmålet med "I Am Morbid". |
[Baggrund: I 1999 blev Celtic Frosts bagkatalog genudgivet på en serie remasterede cd’er. Det gav anledning til et historisk rids i NRG, som kan læses her...]
Miraklet skete i 1984, da det mest nekro af alle nekro-bands, nemlig schweiziske Hellhammer, forvandlede sig til Celtic Frost.
Allerede fra bandboss, guitarist og vokalist Tom G. Warriors første hurgh!-udbrud på debuten, minialbummet ”Morbid Tales”, blev Celtic Frost et af 1980’ernes mest stilskabende bands. Alene titlen dannede skole, idet glosen ”morbid” blev et af kodeordene inden for den mørkere del af dødsthrashen (tænk blot på Sepulturas ”Morbid Visions” og bandnavne som Morbid og Morbid Angel).
”Morbid Tales” bød da også på så fabelagtig fed thrash, at selv Slayer følte sig foranlediget til at stjæle mellemstykket fra ”Return To The Eve”. At skiven stadig er i vælten, beviser den kendsgerning, at Marduk har lavet en cover version af ”Into The Crypt Of Rays”.
DØDELIGE DOSER EYELINER
Celtic Frost havde hjerne, og deres musik var ikke bare brutal, den var også uhørt stemningsfuld. Og selvom Celtic Frost spillede ret primitivt fra starten, så havde Tom G. Warrior og hans lystige svende de fedeste riffs på denne side af Mercyful Fate. Det hele blev garneret med kække breaks og en masse gutturale HURGH! fra Warriors strubehoved.
Og så var der det med teksterne: de var totalt kryptiske, vendte og drejede filosofiske brokker, fortalte uhyggelige skrøner om f.eks. Gilles de Rais [en fransk baron og angiveligt også okkultist og seriemorder fra 1400-tallet] og andre okkulte og historiske fænomener. Det var måske nok sort og morbidt, men det var aldrig satanisme. Det var mystisk og mytisk – akkurat ligesom Celtic Frost førte det stereotype heavy metal-image ind i et obskurt mytisk univers med hjelme og dødelige doser eyeliner.
På den nye serie cd-genudgivelser af Celtic Frosts bagkatalog er ”Morbid Tales” slået sammen med 1985-ep’en ”Emperor’s Return” – og mon ikke lige præcis den titel cirkulerede i Ihsahn & Co.’s hjerner, da Emperor blev navngivet?
På albummet ”To Mega Therion” fra 1985 var det hele blevet mere raffineret. Celtic Frost var begyndt at sprænge thrash-rammerne og eksperimenterede bl.a. med kvindelig opera-sang, leveret af Claudia-Maria Mokri (som svenske Therion siden hen har brugt – og hvor har Therion mon det bandnavn fra?). ”To Mega Therion” er et af de kunstneriske højdepunkter fra 1980’ernes metalscene, og jeg vil påstå, at avantgarde-thrashere som ”Circle Of The Tyrants” og ”The Usurper” aldrig siden er blevet overgået. Amerikanske Usurper er selvfølgelig opkaldt efter sidstnævnte sang.
ALT GIK I LORT
Apropos avantgarde, så gik Celtic Frost amok i eksperimenter på ”Into The Pandemonium” fra 1987. Budgettet blev drænet af klassiske strygere og operasangere, og der blev tilmed samplet på livet løs. Det er ikke det hele, der holder, men albummet anses alligevel for at være Celtic Frosts hovedværk med dets avantgardistiske blanding af pop, thrash, klassisk, techno etc.
Derefter gik alt i lort: Celtic Frost satte deres integritet over styr med den elendige sleaze/pop-metal-lp ”Cold Lake” (1988), som bandet ikke har ønsket at genudgive på cd. Frosts forsøg på at rehabilitere sig med ”Vanity/Nemesis” fra 1990 kiksede, og den var da også kun en svag afglans af gruppens tidligere storhed. Den placerer sig et sted mellem tandløs thrash og ordinær tungrock.
Celtic Frost gik i opløsning i 1993. bandets svanesang blev opsamlings-pladen fra 1992, ”Parched With Thirst Am I And Dying”, der fungerede som en slags rodet best of, krydret med sjældenheder som ”Under Apollyon’s Sun”. \m/
[Opdatering: Celtic Frost blev gendannet i 2001. Inden bandet atter gik i opløsning i 2008, nåede de at udgive det anmelderroste album ”Monotheist” (2006) – ekstremmetal-magasinet Terrorizer gav ”Monotheist” en andenplads på deres liste over tiårets bedste albums!
Foruden Celtic Frost har Tom G. Warrior været aktiv i grupperne Hellhammer og Apollyon’s Sun. P.t. fører han sin musikalske arv videre i Triptykon. Warrior har desuden kollaboreret med Coroner, 1349, Dave Grohl m.fl.
Under sit borgerlige navn, Thomas Gabriel Fischer, har Warrior udgivet to bøger: ”Are You Morbid? Into The Pandemonium Of Celtic Frost” (Sanctuary Publ., 2000) og ”Only Death Is Real: An Illustrated History Of Hellhammer And Early Celtic Frost 1981 – 1985” (Bazillion Point Books, 2010).]
I 1996 blev Celtic Frost hyldet med albummet "In Memory Of Celtic Frost", hvor Opeth, Mayhem, Emperor, Grave, Enslaved og flere andre medvirkede. I 2003 udkom tribute-albummet "Order Of The Tyrants", hvor bl.a. Marduk og Dimmu Borgir hyldede Celtic Frost med cover versioner. FACEBOOK: Bliv en SMF ven af Peter Béliaths Rifferama |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar