søndag den 12. juni 2016

Der er ingen fred i kaos



Slægt: "Vi føler ikke, at vi hører hjemme på den danske metalscene."

”Vi gør alt for at slå os selv ihjel, da vi anser scenen for at være et alter,” siger Slægt. Der er således både død og ofring på agendaen, når Danmarks måske mest lovende metalband spiller live.

Et generationsskifte er i fuld gang på den danske metalscene. Slægt er et af de mest lovende navne. Det københavnske firemands-band har allerede gjort sig bemærket hos connoiseurer. Fenriz fra Darkthrone har spillet dem i sit radioprogram, Radio Fenriz. DJ Krigsguden flasher deres t-shirt. Og i Sort Søndag har Slægt demonstreret deres kulturelle horisont ved at referere til både Bathory og filminstruktøren Ingmar Bergman.

Slægt er uhyggeligt velbevandret i metalhistorien. De namedropper Unanimated, Dawn og andre bands, som kun indviede metalhoveder har kendskab til i dag. Slægt kan deres Iron Maiden og Angel Witch forfra og bagfra – i søvne. De opremser tracklisten på Blue Öyster Cults ”Fire Of Unknown Origin” (1981) med noget, der giver mistanke om fotografisk hukommelse.

Og så er det en svir at tale film og litteratur med Slægt. De er i besiddelse af et røntgen-blik, der borer sig lige durk gennem trends og mainstream og finder frem til guldet inden for international kunst og kultur.

Slægt består af Oskar J. Frederiksen (vokal og guitar), Anders M. Jørgensen (lead guitar), Adam CCsquele Nielsen (trommer) og Olle Bergholz (bas).

Slægt har allerede to plader på markedet. I 2015 udkom både fuldlængde-albummet ”Ildsvanger” og ep’en ”Beautiful And Damned”. Desuden har Slægt udgivet en split-single med britiske White Medal.

Lad dig ikke narre. Trods det danske bandnavn er Slægt ikke hjemmefødninger. Gruppen har allerede spillet live i Münster, Berlin og Los Angeles.

Den 4. juni spillede Slægt på Risefest og forude venter en optræden på Metal Magic Festival (7.-10. juli) og et show i Pumpehuset, København sammen med Dødheimsgard og Diskord (18. juni). I den forbindelse har Rifferama lavet et blitzkrieg-interview med Oskar J. Frederiksen.

Svarene blev mere dybsindige, end jeg havde forventet. Og mange af tingene må Slægt uddybe i et senere interview. Bemærk: Oskar staver helt bevidst musik og musiker med ck. Lidt på samme måde, som crowleyanere staver magic med ck. Det er bare et af tegnene på, at der hos Slægt er en dybere mening med metallen end pløj og smadder.

Slægt: "Ethvert band, der tager denne form for kunst seriøst, er inspireret af Dissection."


13 HURTIGE TIL SLÆGT

1. Hvor synes I selv, at I hører hjemme på den danske metalscene anno 2016?

”Vi føler ikke, at vi hører hjemme på den danske metalscene anno 2016. Vi hører hjemme i vores egen verden. Det er ikke for at virke arrogante, men vi kan ikke se, at der er særligt mange herhjemme, som følger deres eget kald, og bruger energi på deres egne, indre impulser, frem for at kopiere hvad andre, i andre lande, har gang i. Og sådan er det desværre i Danmark og har været sådan i mange år. Vi føler dog et stort slægtskab (NO JOKE!) med Encyrcle, både musikalsk og attitude-mæssigt. De har fat i den lange ende.”

2. I er jo meget unge. Hvor gamle er I helt nøjagtig?

”Vi er 20-22 år.”

3. Opfatter I, at der er ved at ske et generationsskifte i dansk metal? At der er ved at komme både danske fans og musikere, som er trætte af eller ikke gider core og post metal?

”Det har jeg ærligt talt ingen anelse om. Men hvis det er tilfældet, så er det selvfølgelig glædeligt. Vi har ikke brug for kopier, og det har intet med DANMARK at gøre, det har noget med denne kunstform at gøre, og det faktum, at den kun fortjener ren ild og dedikation.”

4. Slægt. Hvad lægger I i det bandnavn?

”Navnet Slægt er for os kommet til at betyde noget andet, end hvad ordet rent faktisk betyder i sin essens. For os er det navnet på vores broderskab og vores fælles fartøj mod vores fælles mål. Når ordet ”slægt” bliver nævnt i andre sammenhænge (end hvad der har med bandet Slægt at gøre), får vi alle andre billeder i hovedet og følelser i kroppen, end hvad folks brug af ordet (og ikke navnet) måtte være tilsigtet. Og hvis vi kigger nøgternt på ordet kontra bandnavnet, kan vi sige, at vi står på skuldrene af andre folks bedrifter og formåen, og det er op til os at tage de redskaber, vi af den vej har tilegnet os, og forsøge at bruge dem på en ny måde, og komme andre steder hen, end hvor andre har været før.”

5. Hvorfor gå efter et dansk bandnavn og ikke efter et navn på engelsk?

”Navnet kom ud af en ”bandnavn-brainstorm”, jeg havde med en ven. Han skulle bruge et navn til et nyt musikprojekt. Da han valgte ikke at benytte sig af navnet anyway, besluttede jeg mig for at tage det til hvad, der på det tidspunkt var et solo-projekt, og senere hen kom til at være Slægt. Dansk eller engelsk er ikke vigtigt, så længe man får sagt og gengivet, hvad man føler er vigtigt.”

6. Jeres debutalbum, ”Ildsvanger”, var meget primitivt i forhold til musikken på ”Beautiful And Damned”. Hvorfor dette skift?

”’Skiftet’ skyldes forskellige faktorer. For det første: Sangene til ”Ildsvanger” blev alle, mere eller mindre, skrevet i efteråret 2012. Sangene til ”Beautiful And Damned” blev skrevet i slut-2014/start-2015. Et sådan mellemrum i tid giver selvsagt en forskel i materialets kvalitet, hvis man er en musicker, der er interesseret i at udvikle sig, blive bedre og udforske, hvad man kan formå. Desuden begyndte jeg at tilpasse min egen skrivning, til bandet, ud fra de andre medlemmers evner (vi begyndte at spille live i starten af 2014, og over tid lærte og forstod jeg, hvad de andre medlemmer er i stand til). For det andet: ”Ildsvanger” er indspillet hjemme og i øvelokaler med meget primitivt udstyr (ud af nødvendighed; der var ikke andet til rådighed. Ikke for at opnå en bestemt, beskidt, rå sound, eller lignende). ”Beautiful And Damned” er indspillet i et rigtigt studie (Ballade Studios i København. SUPPORT!!!!).”

7. Der er et sjovt lydklip (eller sampling) i starten af ”Der er kraft i det onde”. Hvor stammer det lydklip fra?

”Samplet i starten af ”Der er kraft i det onde” stammer fra Carl Th. Dreyers film ”Vredens Dag” (1943), og er de første ord, der bliver ytret i filmen. Sangens titel, og inspiration til sangens tekst, kom blandt andet herfra, så det var passende at bruge det sample.”

8. Jeg fornemmer en vis inspiration fra svenske bands som Dissection på ”Beautiful And Damned”. Har jeg ret?

”Ethvert band, eller kunstner, der tager denne form for kunst seriøst, er selvfølgelig inspireret af Dissection, da disse var én af de ypperste udøvere og mestre i den kunstform, nogensinde. Indflydelsen fra sådanne bands har faktisk været der fra dag 1 (se den første Slægt-demo fra 2012), og man vil kunne se den, hvis man er årvågen nok. Dog vil jeg påpege, at vi primært bliver inspireret af bands som Dissections attitude, frem for deres lyd. At lyden i visse tilfælde så er derhen af, må være resultat af de kræfter, som vi tjeners, vilje.”

9. Hvad er konceptet bag en sang som ”Move In Chaos”?

”Da Selim Lemouchi fra The Devil’s Blood døde i marts 2014 kunne man endnu en gang se folk diskutere, hvorvidt det var mest passende at skrive R.I.P (rest in peace) eller R.I.C (rest in chaos) i slutningen af eens skrevne hyldest til manden. Det fik mig til at tænke, at ingen af dem på nogen måde er passende. For hvis man ønsker at hylde Selim Lemouchis kærlighed til kaos, så bør man ramme kaos’ essens. Og der er på ingen måde fred i kaos. Derfor tog jeg den diametrale modsætning til rest/fred, hvilket er move/bevægelse, og kom op med M.I.C (Move in Chaos). Her havde jeg så endnu en fantastisk sangtitel, som vi kunne benytte os af. Vores sang handler om, at de største ”sandheder” i dette ”rum” er paradokser, hvilket er et paradoks i sig selv. Det er en beskrivelse af modsætninger og en hyldest til dem/de/det, som vender tingene på hovedet og hele tiden søger nye veje, ved at følge sit inderstes, rene essens.”

10. ”Alshincheri” er en noget mystisk titel. Jeg bliver nødt til at spørge, hvad der gemmer sig bag den titel. Hvor kommer ordet fra, og hvad betyder det?

”Alshinecheri er et navn/ord, som kom til mig en nat, i slutningen af en intens, surrealistisk og forvirrende drøm. Alt blev sort, og Alshinecheri viste sig for mig, i form af udtale af navnet, og desuden så jeg det skrevet for mit indre blik. Jeg vågnede og skrev det ned. Dagen efter kiggede jeg i min notesbog og fandt så denne mystiske, men dragende sammensætning af bogstaver. Ved at forsøge at slå det op stod det klart, at dette ord ikke fandtes i forvejen. Jeg prøvede at finde ud af, om det kunne være en anden måde at skrive et allerede eksisterende navn, eller lignende, på, men intet held. Efter yderligere refleksion nåede jeg til den konklusion, at det måtte være en gave til mig og Slægt. Det er senere gået op for mig, at det er et meget specifikt aspekt af den kraft, som blandt andet bliver sunget om/omtalt i sange som: ”Dunkelheit” (Burzum), ”To Her Darkness” (In Solitude), ”Maha Kali” (Dissection), ”She” (The Devil’s Blood), mv. Men som sagt, et helt andet og unikt aspekt. Vi mener desuden, at fotografiet på coveret af ”Beautiful And Damned” er en smuk, visuel repræsentation af Alshinecheri, og samtidig passer til ep’ens titel, da hun er smuk og forbandet.”

11. ”Church Of The Night” hedder et af jeres numre. Fortæl, fortæl.

”Oftest, så optræder vores sangtitler i mit hoved, før sangenes lyriske indhold osv. Herefter udarbejdes sangens fokus, i samarbejde med musicken. ”Church Of The Night” var endnu en sådan titel, som jeg havde i arsenalet, og da musicken til sangen var blevet udarbejdet, var det den perfekte beskrivelse af netop den komposition. Enten kan det være dét, at rent faktisk være inde i en kirke om natten (med hvad der deraf følger …), eller også kan det ses som en hyldest til natten, som et helligt rum.”

12. Jeg hørte jer i Radio Fenriz. Betyder det noget for jer at have fået det blå stempel af en mand som Fenriz?

”Det er selvfølgelig en ære, at Fenriz synes godt om vores arbejde. Også når man tænker på, at vi alle er store beundrere af mandens eget musikalske virke. Men det har ikke betydet det helt store derudover. Det er et skulderklap, men vi lader os ikke forblænde. Det er blikket stift rettet fremad, ned af den sti vi er i gang med at kreere.”

13. I spiller på Metal Magic Festival og som support for Dødheimsgard. Hvad kan publikum forvente af Slægt, når I står på scenen?

”Publikum kan forvente, at vi gør alt for at slå os selv ihjel, da vi anser scenen for at være et alter, hvorpå vi lægger os selv, og lader os ofre til de kræfter, som nærer vores musick. Intet stort sceneshow, bare rent fokus og ønsket om at være ét med nuet og lade sig opløse på det indre og ydre plan.”  <13>

 
Slægt live på Risefest, lørdag den 4. juni 2016.


FACEBOOK: Bliv en SMF ven af Peter Béliaths Rifferama


1 kommentar:

  1. fantastisk metafore! Jeg er vild med tanken om scenen som altar!

    SvarSlet