Sider

mandag den 31. oktober 2011

De døde kommer på besøg

Halloween er over os. Amerikanere og andre barnlige sjæle skærer dødningehoveder ud i græskar og går på besøg iklædt dæmoniske kostumer. Men i virkeligheden har halloween rod i det keltiske hedenskab, hvor de døde rejste sig fra graven ved vinterens begyndelse.

Artikel: Peter Béliath (Publiceret i Xtra, oktober 1997, opdateret i 2011)

Der ligger grufuld religion til grund for de moderne halloween-løjer.

Halloween eller All Hallows’ Eve er en spøjs festival, som især amerikanske børn fejrer den 31. oktober, dvs. aftenen før den kristne allehelgensdag.

Men egentlig har halloween intet med kristendom at gøre. Festivalen går helt tilbage til hedensk tid, hvor kelterne på de britiske øer fejrede samhain eller ”samhnagan”. 
  
Halloween bruges i dag som navnet på selve aftenen under samhain, der foregik fra den 31. oktober til den 1. november. For kelterne markerede samhain overgangen fra efterår til vinter, og det var tillige den første dag i det nye år.

Denne ”nytårsaften” blev fejret med manér. Kelterne tændte store bål, og der blev ofret dyr og afgrøder (og sandsynligvis også mennesker!) for at formilde de overnaturlige magter, der kontrollerede landets frugtbarhed.

Samhain-festlighederne var i det hele taget et truende, fantastisk og mystisk overgangs- og fornyelsesrite. For ved vinterens begyndelse regerede de overnaturlige kræfter stærkere end ellers, og under samhain ansås barrieren mellem den menneskelige og den overnaturlige verden at være brudt.

Det betød, at de dødes sjæle kunne besøge deres efterkommere og varme sig ved ilden og nyde godt af den mad, der blev stillet frem til dem. Men mennesker kunne også benytte lejligheden til at træde ind i gudernes og de overnaturlige skabningers domæne.

Samhain-højtiden hyldede ikke nogen bestemt af de keltiske guder, og den var desuden dedikeret til hele mylderet af elverfolk, nisser, dødninge og alskens mørkemagter, der strejfede om på jorden på dette tidspunkt af året.

Samhain var også et godt tidspunkt at tage bestik af fremtiden. Der blev spået og taget varsler om det nye års begivenheder, om lykke og ulykke, om ægteskab, sygdom og død.

MASKERADE FOR BØRN
I det 8. århundrede forsøgte kirken at give samhain et kristent indhold ved at placere allehelgensdag på det samme sted i kalenderen. Samhain-traditionen med bål og spådomme fortsatte dog i halloween-regi, men det religiøse indhold blev gradvist udvandet.

På halloween-aftenen imiterede de kristnede keltere de overnaturlige væsner, der før hen gæstede dem på samhain, ved at klæde sig ud i groteske klamotter, og således maskeret gik de fra hus til hus, hvor de blev budt på mad og drikke. Angsten for visse dyr, f.eks. flagermus og ugler, holdt sig dog, idet man antog, at disse kunne kommunikere med de dødes ånder.

Senere førte irske og skotske immigranter halloween-skikken med sig til USA, hvor den er blevet reduceret til en maskerade fortrinsvis til børnenes fornøjelse.

Den 31. oktober er der således gået sport i at klæde sig ud som f.eks. spøgelser, vampyrer og dæmoner, ligesom der udskæres dødningehoved-lignende figurer i græskar, der bruges som de såkaldte jack-o’-lanterner. De udklædte børn går på ”trick or treat”-besøg, hvor de laver løjer, hvis de ikke trakteres med godter.

Men hele skikken med udklædningen har altså sin rod i det keltiske hedenskab, og det dæmoniske islæt er et levn fra samhain, hvor de døde og andre overnaturlige skabninger gæstede samfundet.

HEAVY HALLOWEEN
Metalmusikken har naturligvis ladet sig inspirere af halloween. I stor stil. Mest gennemført har Helloween (mis)brugt halloween. Det tyske band har gennem tiden ladet deres albumcovers pryde af utallige variationer af græskar-hovedet, der desuden figurerer i gruppens logo.

Halloween var en dille blandt 1980’ernes heavy-bands. Eksemplerne er legio. Fra Atlanta kom f.eks. thrash-pionererne Hallow’s Eve.

Danmark var også med på bølgen. Ama’r-drengene Wasted udgav i 1984 albummet ”Halloween … The Night Of”.

King Diamond har indspillet flere halloween-sange, både som solist og som medlem af Mercyful Fate. Skrækkeligst var vel ”At The Sound Of The Demon Bell” fra 1983.

Og så bør man selvfølgelig ikke glemme den meget belæste og historisk bevidste Glenn Danzigs gamle band, Samhain. Et andet af Danzigs gamle bands, Misfits, udsendte en single med titlen ”Halloween” – det var allerede i 1981, og det var hårrejsende hårdrock.

Men også i nyere tid har metalbands flirtet med halloween. Type O Negatives 2007-album ”Dead Again” indeholdt en skæring med titlen ”Halloween In Heaven”.

Mest pudseløjerlig var Ministrys ”Every Day Is Halloween”, som i 2010 blev udsendt i en særlig ”evil version”.
  
Der er desuden gået sport i at udgive metalalbums den 31. oktober. Bare ét eksempel: Cradle Of Filths ”Midian”, som udkom til halloween i 2000.


 FACEBOOK: Bliv en SMF ven af Peter Béliaths Rifferama

Ingen kommentarer:

Send en kommentar